Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ποιοί είμαστε;

να 'ξηγηθούμε για να μη παρεξηγηθούμε...

Το Σχήμα Ανεξάρτητων Αριστερών Φοιτητών Κνωσσού (Σ.Α.Α.Φοι.Κ.) είναι μια αριστερή συλλογικότητα (σχήμα), ανεξάρτητη απ’ τους μηχανισμούς της κυρίαρχης πολιτικής. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος του 06-07 παρεμβαίνοντας στις σχολές των κτιρίων της Κνωσσού, πλέον δραστηριοποιείται στα τμήματα μαθηματικού και εφαρμοσμένου μαθηματικού Ηρακλείου Κρήτης στην πανεπιστημιούπολη Βουτών.
     Λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά με απόψεις και προτάσεις που συζητιούνται και συνθέτονται και μπορεί σε αυτήν να συμμετέχει όποιος φοιτητής θέλει ισότιμα. Θεωρούμε πώς η πολιτική πρέπει να παράγεται από τα κάτω, σε αντίθεση με το μοντέλο της παράταξης-φορέα της κομματικής γραμμής.
     Πιστεύουμε ότι η λύση των προβλημάτων έρχεται μέσα από τη μαζική και ενεργή συμμετοχή όλων μας στις συλλογικές διαδικασίες και στους συλλογικούς αγώνες. Αποτελεί τη μοναδική διέξοδο και έκφραση των φοιτητών για μια διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη της εξάρτησης και των πελατειακών σχέσεων με τους καθηγητές. Είμαστε αριστεροί γιατί απέναντι στα ατομικά συμφέροντα και τη διαπραγμάτευση απαντούμε με συλλογικές διαδικασίες και δράσεις, τις γενικές συνελεύσεις και τα μαζικά κινήματα.
     Μακριά από τις λογικές  του ακολουθητισμού και του ατομικισμού. Ενάντια σε αυτούς που μας θέλουν σταρχιδιστές και πρόβατα εμείς προτάσσουμε τη συλλογική δράση.  Διεκδικούμε μέσα από συλλογικούς αγώνες τα δικαιώματά μας, όχι μόνο στα στενά όρια της σχολής αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Καμία ιεραρχία, καμία εκπροσώπηση. Δεν οδηγούμαστε από κανένα - λογοδοτούμε μόνο στον κόσμο της σχολής μας.

Μαζί με αντίστοιχες συλλογικότητες πανελλαδικά σε ΑΕΙ-ΤΕΙ συγκροτούμε την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.).

ιστορικά μιλώντας...

Η ΕΑΑΚ είναι γέννημα και παράλληλα τροφοδότης των μαζικών και δυναμικών φοιτητικών αγώνων της δεκαετίας του 90. Των αγώνων ενάντια στους νόμους Κοντογιαννόπουλου το 90-91, Σουφλιά το 93, Γ.Παπανδρέου το 95, Αρσένη το 97-99, Ευθυμίου το 2001 και Γιαννάκου το 2007. Πρεσβεύει την ανάγκη όχι για άλλη μία αριστερά, αλλά για μια Άλλη Αριστερά, ενωτική, ανεξάρτητη, αμεσοδημοκρατική, αντικαπιταλιστική...

για να τα κάνουμε λίγο πιο λιανά ΕΑΑΚ σημαίνει...
ΕΝΙΑΙΑ: όπως ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε σαν νεολαία έτσι ενιαία πιστεύουμε πως πρέπει να είναι και η απάντηση μας ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να μας πετάξουν στο πιο βαθύ σκοτάδι. Στο εσωτερικό μας λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά χωρίς αποκλεισμούς ή κομματικές πειθαρχίες. Δε λειτουργούμε με όρους ιεραρχίας, με αρχηγούς ή προέδρους, ούτε με όρους μειοψηφίας – πλειοψηφίας. Αντίθετα, όλες οι απόψεις είναι ισότιμες και το σχήμα διαμορφώνει συλλογικά και από τη βάση την πολιτική του κατεύθυνση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ
από τους κρατικούς μηχανισμούς, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την κυρίαρχη αστική πολιτική και ιδεολογία, το εργοδοτικό και το καθηγητικό κατεστημένο και φυσικά ανεξάρτητη από οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης.  Ανεξάρτητη γιατί θέλουμε να παράγουμε εμείς πολιτική για τον εαυτό μας και όχι “άλλοι για εμάς”. Θέλουμε, όμως, να είμαστε βαθιά εξαρτημένοι από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών, των νέων και των εργαζομένων, δηλαδή από τα δικά μας δικαιώματα. 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ: Γιατί πιστεύουμε ότι τα περισσότερα προβλήματα, ξεκινώντας από αυτά της καθημερινότητας και φτάνοντας σε ζητήματα που αφορούν το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, έχουν πολιτικές αιτίες. Γιατί παίρνουμε θέση στο δίλημμα “ή μ’ αυτούς που εκμεταλλεύονται ή με αυτούς που καταπιέζονται". Εκπροσωπούμε μια αριστερά αντικυβερνητική, ενάντια στην Ε.Ε., που θα αμφισβητεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, παλεύοντας για το κοινωνικά αναγκαίο και όχι για το καπιταλιστικά εφικτό. Είμαστε με την αριστερά που διεκδικεί να νικήσει, που πρωτοστατεί στα κινήματα. Είμαστε με την αριστερά της εποχής μας, που προσπαθεί να αναδιατυπώσει το αίτημα της απελευθέρωσης από την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.


ΚΙΝΗΣΗ: Είμαστε κίνηση ενάντια στην ακινησία της εποχής μας, που μας θέλει χωρίς κρίση, χωρίς άποψη, χωρίς παρέμβαση και ενεργητικό ρόλο στην ίδια μας τη ζωή. Η κίνηση ισοδυναμεί με πολιτικοποίηση, με απόρριψη της λογικής του ατομικού δρόμου, της εκπροσώπησης και γενικά αποκήρυξη της κυρίαρχης ιδεολογίας, που παράγει και αναπαράγει ο καπιταλισμός.





δε τα παρατάμε, δεν υποτασσόμαστε...
συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα με σημαία μας το σύνθημα

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου