Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ



  Τον Σεπτέμβρη του 2011 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντία στο νέο νόμο διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις πολιτικές κυβέρνησης και τρόϊκας. Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων η γενική συνέλευση των φοιτητών του Φυσικού πραγματοποιεί κατάληψη μιας εβδομάδας με αποτέλεσμα να μη δοθούν κάποια απ’τα μαθήματα της εξεταστικής.
  Μετά τη λήξη της κατάληψης, ο σύλλογος προσπάθησε να πραγματοποιηθεί η αναπλήρωση των μαθημάτων -όπως έγινε στην υπόλοιπη χώρα- όμως αντιμετώπισε την άρνηση και τον εμπαιγμό. Έτσι, αποφασίστηκε ο σύλλογος να παραστεί στη γενική συνέλευση του τμήματος και να παραμείνει εκεί μέχρι να παρθεί η λογική και δίκαιη παραπάνω απόφαση.
Οι καθηγητές ήταν ανένδοτοι συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων, το να τιμωρούν δηλαδή τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στερώντας εξεταστικές και μαθήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο χρόνια πριν, οι δύο καλύτεροι απόφοιτοι του Φυσικού είχαν απορριφθεί από τα μεταπτυχιακά του Τμήματος για την πολιτική τους δράση χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.
  Οι καθηγητές όχι μόνο αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα αλλά κάλεσαν και την αστυνομία να παρέμβει και να απομακρύνει τους φοιτητές, δίνοντας ονόματα φοιτητών του Συλλόγου που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Η κινητοποίηση αυτή έλαβε τέλος αρκετές ώρες μετά, αφού ακόμη και μετά την παρέμβαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, αρνούνταν να συζητήσουν το θέμα της εξεταστικής.
  Αυτό που ακολούθησε τις επόμενες μέρες ήταν πρωτοφανές για τα ακαδημαϊκά δεδομένα με τους καθηγητές να σκίζουν λίστες εργαστηρίων, να μην παρευρίσκονται στις παραδόσεις των μαθημάτων, ακόμη και να ζητούν από εκλεγμένους εκπροσώπους του Συλλόγου να αποχωρήσουν από τα μαθήματα τους ως όρο για να παραδώσουν. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς ένα χρόνο μετά κάλεσαν πειθαρχικό συμβούλιο, σε βάρος 9 εκ των 12 φοιτητών, στις 22 Οκτωβρίου απειλώντας τους με αναστολές εξαμήνων.
  Ένα χρόνο μετά το Πειθαρχικό Συμβούλιο τους απειλούσε με αναστολές εξαμήνου, διαγραφές και τελικά τους πήγε στα δικαστήρια θέλοντας να στοχοποιήσει στο πρόσωπό τους τον αγώνα που δόθηκε ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου.
Τα γεγονότα αυτά που συνέβησαν στο Φυσικό, προφανώς δεν μπορούν να αποδοθούν στον αντιδραστικό χαρακτήρα μιας μερίδας καθηγητών του τμήματος. Είναι ξεκάθαρο ότι οι διώξεις αυτές είναι πολιτικές και έχουν ως στόχο τη καταστολή οποιουδήποτε αγωνίζεται σήμερα.
Τα τελευταία 3 χρόνια, στα πλαίσια της επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία,οποιαδήποτε φωνή προσπαθεί να εναντιωθεί με μαχητικό τρόπο στις κυρίαρχες πολιτικές καταστέλεται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πλήθος απεργιών έχουν χαρακτηρισθεί παράνομες και καταχρηστικές με τη δικαιολογία ότι εμποδίζουν την ομαλότητα και την ανάπτυξη της χώρας. Η απεργία στο μετρό διότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στην δουλειά του, η απεργία των ναυτεργατών διότι κλείνουν τα λιμάνια,η απεργία των διοικητικών γιατί οι φοιτητές χάνουν τα εξάμηνα,ακόμη και η απεργία των εκπαιδευτικών την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων πριν καν ξεκινήσει! Είναι ξεκάθαρος ο σκοπός της κυβέρνησης, που μην έχοντας λύση για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κρίση, με το ‘διαίρει και βασίλευε’ προσπαθεί να στρέψει τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο και ταυτόχρονα να στείλει ένα μήνυμα τρομοκρατίας και καταστολής, αμφισβητώντας κεκτημένα και δικαιώματα του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος.
Το φοιτητικό κίνημα όμως δεν τρομοκρατείται και οι αγώνες που έχει δώσει έχουν αφήσει σημαντικές παρακαταθήκες για αυτούς που θα ακολουθήσουν. Με όπλο του τις γενικές συνελεύσεις και με προμετωπίδα τον αγώνα για την προάσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων θα δώσει την απάντηση για την ανατροπή όλων αυτών που καταστρέφουν τις ζωές μας. Η δίκη για την υπόθεση του Φυσικού έχει οριστεί στις 5 Δεκεμβρίου στο Εφετείο των Χανίων. Η παρουσία μας είναι απαραίτητη μιας και λόγω της φύσης των διώξεων και των αιτιών τους, η υπόθεση αποτελεί εξ ορισμού υπόθεση του φοιτητικού κινήματος. Αφήνοντας αναπάντητα τέτοια χτυπήματα αφήνουμε έφορο έδαφος σε περαιτέρω κινήσεις καταστολής που έχουν τελικό στόχο την οριστική φίμωση των φοιτητικών συλλόγων.
         
           Δεν τρομοκρατούμαστε! Δεν αδιαφορούμε! Εμπρός για ανυποχώρητο αγώνα!


     
    ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ




                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου