Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ



Η επίθεση της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης δεν έχει τέλος. Μετά το σχέδιο Αθηνά και τις χιλιάδες απολύσεις διοικητικών έρχονται να προστεθούν και οι 180.000 διαγραφές φοιτητών .Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια μιας νέας εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στα πανεπιστήμια. Οι διαγραφές φοιτητών είναι απαραίτητο βήμα για το πανεπιστήμιο που σκοπεύουν  να φτιάξουν, ένα πανεπιστήμιο της αγοράς με συνεχώς εντεινόμενη επιχειρηματική λειτουργία.
 Η ολοένα αυξανόμενη εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών, τα προαπαιτούμενα μαθήματα καθώς και οι υποχρεωτικές πρόοδοι καθυστερούν την αποφοίτηση μας από το πανεπιστήμιο. Η προσπάθεια αυτή έχει ως άμεσο σκοπό την ιδιωτικοποίηση του ίδιου πανεπιστημίου καθώς οι μεγαλοετείς φοιτητές  θα καλούνται να πληρώνουν δίδακτρα για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Εκτός από αυτό γίνεται έντονη προσπάθεια καταστολής του φοιτητικού κινήματος το οποίο έχει βγει με μαχητικούς και ανατρεπτικούς αγώνες διαρκείας, σε κάθε φάση της επίθεσης, για να χαλάσει τα σχέδιά τους.
Άλλος ένας  στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει το κλίμα μιας τύπου “εργοδοτικής τρομοκρατίας”, που μαθαίνει στο σημερινό φοιτητή και αυριανό εργαζόμενο ότι στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για συλλογικές διαδικασίες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Η πολιτική αυτή έχει κ έναν  μακροπρόθεσμο στόχο, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι όταν θα δουλεύουμε θα φοβόμαστε να αγωνιζόμαστε κ να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας


Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχολές ανοίγει για το φοιτητικό  κίνημα δύο δρόμους: ή θα αποδεχθούμε την εντατικοποίηση των σπουδών μας, με συγγράμματα που θα πληρώνουμε απ’ την τσέπη μας και την ίδια στιγμή θα κοιτάμε καχύποπτα το διπλανό μας μήπως είναι «αιώνιος». Ή θα επιβάλλουμε την ανάγκη μας, να μπορούμε να σπουδάσουμε με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, χωρίς να δίνουμε ούτε 1 ευρώ!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου